1. 100 cz. sproszkowanych jabłek galusowych oblewa się 1000 cz. wody i na 14 dni odstawia w zamkniętem naczyniu. Jednocześnie w osobnych naczyniach rozpuszcza się 15 cz. wyciągu kampeszowego w 100 cz. wody, następnie 30 cz. koperwasu żelazowego i 2 cz. ałunu i 100 cz. wody. Do wyciągu zlanego z silnie pleśniejących jabłek galusowych, dodaje się 1 cz. kwasu karbolowego i 5 cz. octu. Poczem wszystkie trzy roztwory miesza się razem. Atrament ten wyróżnia się silnym kolorem i łatwopłynnością, przenika z tego powodu głęboko w papier i trudno daje się usunąć środkami chemicznemi. Jest więc specjalnie odpowiedni dla bardzo ważnych dokumentów.
2. Bardzo tani i przytem wyśmienity atrament przygotowuje się w następujący sposób. Po 10 cz. żywicy świerkowej (smoło-czerwonej) i sody krystalicznej gotuje się z 100 cz. wody tak długo, aż utworzy się klarowny roztwór. Aby proces ten przyśpieszyć, można zamiast 10 cz. sody użyć mieszaniny 7 cz. sody i 3 cz, ługu żrącego. Następnie rozciera się 4 cz. gumy z 2 cz. sadzy angielskich, rozcieńcza mieszaninę wodą i dodaje do roztworu żywicznego.