a) Mydło toaletowe otrzymane na drodze zimnej

Mydło podstawowe hebluje się na cienkie strużki, obsypuje farbami, oblewa esencjami, miesza na maszynie, prasuje, suszy i gotowe mydło odpowiednio formuje.
Jeżeli niema maszyny do mieszania i rozgniatania mydła, to farbowaną i perfumowaną masę mydlaną tłucze się w kamien­nym moździerzu.

Mydło gorzko migdałowe

20 kg. oleju kokosowego, 30 kg. szmalcu, 25 kg. ługu sodo­wego 40° B. zmydlonych razem, 350 gr. olejku gorzko-migdałowego, 250 gr. olejku bergamotowego, 100 gr. olejku cytry­nowego.
Nie farbowane! Zamiast olejku migdałowego dla tanich mydeł używa się 500 gr. olejku mirabanowego (nitrobenzol).

Mydło benzoesowe

50 kg, białego mydła, 4 kg. nalewki benzoesowej. Farbuje się na brunatno zapomocą karmelu. Mydło to posia­da zapach podobny do wanilji.

Mydło piaskowe

60 kg. mydła, 60 gr. olejku gorzko-migdałowego, 250 gr. olejku bergamotowego, 50 gr. lejku cynamonowego chińskiego („Cassia-Oel”), 20 gr. olejku cytrynowego, 20 gr. olejku muszkatowego, 10 kg. piasku.
Nie farbowane! Piasek miałki biały; najlepiej przemyć go. aby uwolnić od grubszych domieszek.

Mydło piżmowe

20 kg. mydła kokosowego, 20 kg. mydła z oleju palmowego, 20 kg. mydła łojowego, następujące pachnące substancje roz­puszcza się w spirytusie winnym: 40 gr. esencji piżmowej, 200 gr. olejku bergamotowego, 20 gr. olejku goździkowego, 25 gr. olejku geranjowego.
Zabarwienie brunatne od karmelu lub kakao.

Mydło kwiatowe alpejskie

20 kg. oleju kokosowego i 30 kg. szmalcu zmydlonych, 20 kg. ługu sodowego 40° B., 30 gr. olejku cytrynowego, 25 gr. o-lejku lawendowego, 20 gr. olejku miętowego, 15 gr. olejku roz­marynowego, 20 gr. olejku szałwiowego, 10 gr. olejku cynamo­nowego, wszystkie olejki rozpuszczone w spirytusie winnym.
Farbuje się na zielony kolor zapomocą indyga 1 kwasu pikrynowego.

Mydło kwiatowe (Savon bouquet)

a) 60 kg. mydła, 500 gr. olejku bergamotowego, 100 gr. olejku goździkowego, 50 gr. olejku sasafrasowego, 60 gr. olejku szałwiowego.
Farbuje się na brunatny kolor zapomocą karmelu lub ochry.
(b) 60 kg. mydła, 200 gr. olejku bergamotowego, 50 gr. olejku cytrynowego, 40 gr. olejku goździkowego, 25 gr. olejku „Neroli” (z kwiatu pomarańczowego), 80 gr. olejku sasafraso­wego, 20 gr. olejku cynamonowego.
Farbowanie na brunatno, jak wyżej, lub też na czerwonawo-brunatny kolor przez dodanie odpowiedniej ilości czerwonej farby, do czego nadaje się szlamowany bolus lub czerwień aniel­ska (Caput mortuum).

Mydło cynamonowe („Cassia”)

60 kg. mydła, 200 gr. olejku bergamotowego, 100 gr. olejku cytrynowego, 200 gr. olejku cynamonowego chińskiego („Cassia-Oel”), 100 gr. olejku sasafrasowego.
Farbuje się na żółto (za pomocą żółtej chromowej).

Mydło boraksowe

40 gr. białego mydła, 250 gr. boraksu, rozpuszczonego w wrzącej wodzie, 80 gr. olejku bergamotowego, 60 gr. olejku linaloelowego, 20 gr. olejku lawendowego.
Mydło boraksowe używa się przeważnie w celu udelikatnienia skóry, jak również przeciw plamom żółciowym i piegom.

Mydło cytrynowe

60 kg. mydła, 400 gr. olejku cytrynowego, 150 gr. olejku ber­gamotowego, 50 gr. olejku lemongrasowego. Farbuje się na żółto szafranem lub kurkumą.

Mydło ślazowe

a)   Najlepszy gatunek. 20 kg. mydła kokosowego, 20 kg. my­dła palmowego, 20 kg, mydła łojowego, 100 gr. olejku cytry­nowego, 50 gr. olejku bergamotowego, 400 gr. olejku lawen­dowego, 100 gr. olejku „Neroli” (z kwiecia pomarańczowego), 20 gr. olejku miętowego, 50 gr. olejku „Verbena”, 10 gr. olejku
cynamonowego. Farbuje się na żółto — 200 gr. gumigutty, lub na czerwono — 150 gr. cynobru.
b)Gatunek pośredni. Masa mydlana i farbowanie, jak wy­żej, perfumuje się zapomoga: 80 gr. olejku lawendowego, 150 gr. olejku goździkowego, 250 gr. olejku pomarańczowego (ze skórek), 40 gr. olejku paczulowego, 80 gr. olejku cynamono­wego.
c)Zwyczajne. Masa mydlana i farbowanie jak wyżej, perfu­muje się zapomoca: 120 gr. olejku cytrynowego, 100 gr. olejku kminkowego, 50 gr. olejku z mięty kędzierzawej, 60 gr. rozmarynowego, 60 gr. olejku szałwiowego, 300 gr. olejku ślazowo-lawendowego.

Mydło koprowe

60 kg. mydła, 250 gr. olejku koprowego, 150 gr. kminkowe­go. Mydło białe.

Mydło z zapachem wody kolońskiej

100 kg. białego mydła, 200 gr. olejku „Neroli” (z kwiecia po­marańczy), 200 gr. olejku cytronellowego, 60 gr. olejku lawendowego, 100 gr. olejku bergamotowego, 30 gr. esencji piżmowej

Mydło lawendowe

30 kg. mydła łojowego, 30 kg. mydła kokosowego, 500 gr. olejku lawendowego, 100 gr. esencji ambrowej. Farbuje się aa jasno-niebieski kolor indygokarminem lub błękitem anilinowym.

Mydło lanolinowe

40 kg, białego mydła, 1 kg. lanoliny, 200 gr. olejku linaloelowego, 60 gr. olejku lawendowego, 50 gr. olejku cytronellowego. Mydło lanolinowe zaleca się przeciw szorstkiej skórze.

Mydło Ylang-Ylang

50 kg. białego mydła, 100 kg. ekstraktu jaśminowego, 100 gr. ekstraktu Ylang-Ylang, 30 gr. nalewki waniljowej, 30 gr, nalewki piżmowej, 30 gr. olejku „Cananga”, 60 gr. olejku linaloelowego, 50 gr. olejku geranjowego, 40 gr. olejku Ylang-Ylang, 2 gr. krystalicznej neroliny.

Mydło jaśminowe

50 kg. białego mydła, ¼ kg. sproszkowanego korzenia fiołkowego, 300 gr. esencji jaśminowej, 60 gr. olejku geraniowego afrykańskiego, 50 gr. olejku petitgrenowego (Essence de Petit grain), 45 gr. olejku linaloelowego, 45 gr. olejku Ylang-Ylang, 5 gr. heliotropiny, 2 gr. neroliny.

Mydło linaloelowe

50 kg. białego mydła, 100 gr. wyciągu jaśminowego, 80 gr. nalewki piżmowej, 20 gr. nalewki cybetowej, 200 gr. olejku linaloelowego, 120 gr. „Palmarosa”, 30 gr. olejku bergamotowego, 20 gr. olejku goździkowego, 10 gr. olejku Ylang-Ylang, 5 gr. olejku cynamonowego chińskiego („Cassia-Oel).

Mydło mleczno-liljowe

42 kg. białego mydła, 60 gr. nalewki piżmowej, 40 gr, nalewki cybulowej, 80 gr. olejku geraniowego, 80 gr. olejku linaloelowego, 50 gr. olejku lawendowego, 8 gr. olejku Ylang-Ylang, 1 gr. olejku „Kananga”, 8 gr. olejku „Neroli”.

Mydło konwaljowe

50 kg, białego mydła, 100 gr. olejku linaloelowego, 100 gr. olejku „Palmarosa”, 80 gr. olejku lawendowego, 40 gr. olejku melisowego, 20 gr. olejku gorzko migdałowego, 5 gr. kumary­ny, 89 gr. nalewki fijołkowej, 50 gr. nalewki piżmowej.

Mydła „Millefleurs”

a) Przepis angielski:
Mydło składa się z 25 kg. łoju, 12 kg. oleju kokosowego, 12 kg. oliwy, 24 kg. ługu sodowego 4° B., perfumuje się 160 gr. olejku bergamotowego, 140 gr. olejku lawendowego, 140 gr. olejku goździkowego, 40 gr. olejku „Neroli”, 40 gr. olejku tymiankowego, 20 gr. olejku cynamonowego. Farbowanie dowolne.
b)  Przepis francuski:
Mydło takie same jak w poprzednim przepisie, perfumuje się 180 gr. olejku bergamotowego, 20 gr. olejku cynamonowego chińskiego („Cassia”), 120 gr. olejku cytrynowego, 120 gr. olej­ku lawendowego, 90 gr. olejku goździkowego, 20 gr. olejku „Palmarosa”, 10 gr. olejku „Patszuli”, 80 gr. balsamu peruwiańskiego. Farbuje się przeważnie na czerwony kolor korzeniem alkauna.

Mydło mirbanowe

100 kg. białego mydła, 1—2 kg. olejku mirbanowego (nitrobenzolu). Zwykle sprzedaje się jako mydło gorzko-migdałowe, lecz można je odróżnić po zapachu.

Mydło różane

a) Najlepszy gatunek:
24 kg. mydła kokosowego, 35 kg. mydła łojowego, 160 gr. olejku różanego, 80 gr. olejku bergamotowego. Farbuje się na czerwony kolor cynobrem, alkauna lub koszenilą.
b)  średni gatunek:
60 kg. mydła kokosowego, 160 gr. olejku bergamotowego, 160 gr. olejku geraniowego, 40 gr. nalewki piżmowej, 30 gr. o-lejku różanego, 20 gr. olejku sasafrasowego. Farbuje się jak wyżej.
c)   Białe mydło różane:
60 kg. mydła kokosowego, 20 gr. nalewki ambrowej, 50 gr. olejku cynamonowego chińskiego („Cassia”), 300 gr. olejku geraniowego, 80 gr. olejku goździkowego, 20 gr. nalewki piżmowej, 100 gr. olejku różanego. Mydło pozostaje białe.

Mydło waniljowe

5 kg. masła kakaowego, 30 kg. szmalcu, 15 kg. oleju kokosowego, 26 kg. ługu sodowego zmydla się razem, perfumuje 100 gr. nalewki ambrowej, 150 gr. olejku lawendowego, 100 gr. nalewki piżmowej, 1500 gr. balsamu peruwiańskiego, 100 wanilji. Farbuje się na brunatno 2—3 kg. kakao.

Mydło fiołkowe

24 kg. mydła kokosowego, 24 kg. mydła łojowego, 12 kg. mydła z oleju palmowego, 300 gr. olejku cytrynowego, 300 gr. nalewki piżmowej, 300 gr. olejku sasafrasowego, 500 gr. spro­szkowanego korzenia fiołkowego. Farbuje się na fiołkowo korzeniem alkauna i indygokarminem.

Mydło windsorskie (Windsor-Soap)

a) Białe;
30 kg. mydła kokosowego, 30 kg. mydła łojowego, 40 gr. olejku cytrynowego, 120 gr. olejku koprowego, 250 gr. olejku kminkowego, 250 gr. olejku lawendowego, 200 gr. olejku goździkowego.
b) Czerwone:
100 kg. mydła łojowego, 140 kg. mydła kokosowego, 50 kg. mydła palmowego, 2 kg. olejku palmowego, 100 gr. olejku goź­dzikowego.