b) Mydła toaletowe przygotowane sposobem przetapiania

Sposób ten obecnie jest już przestarzały i używa się tylko dla tanich mydeł. Wybiera się dowolny gatunek mydła, które zawsze musi posiadać czysty biały kolor i być wolne od wszelkich zapachów. Roztapia się je z odpowiednią ilością wody, tak, aby, przy zastygnięciu posiadało odpowiednią konsystencję, nakłada mydło w formy, dodaje perfum i barwików i jaknajdokładniej miesza. Dla wyrobu mydła na małą skalę sposób ten jednakże jest najlepszy, gdyż nie wymaga drogich urządzeń maszynowych.

Mydło pomeksowe

60 kg. mydła, 24 kg. sproszkowanego, przemytego pomeksu, 150 gr. olejku bergamotowego, 40 gr. olejku cytrynowego, 40 gr. olejku tymiankowego.

Mydło boraksowe

24 kg. oleju kokosowego, 6 kg. szmalcu, 15 kg, ługu sodo­wego 38° B., 300 gr. boraksu, rozpuszczonego we wrzącej wo­dzie, perfumuje się 80 gr. olejku linaloelowego, 20 gr. olejku lawendowego.

Mydło lanolinowe

30 kg. oleju kokosowego, 16 kg. ługu sodowego 38° B., 2 ½ kg. lanoliny (rozpuszczonej w oleju). Perfumuje się 200 gr. olejku linaloelowego, 60 gr. lawendowego, 50 gr. olejku cytronellowego.

Mydło cytrynowe

60 kg. mydła, 100 gr. olejku bergamotowego, 500 gr. olejku cytrynowego, 50 gr. olejku portugalskiego, 50 gr. esencji „Verbena”. Farbuje się na żółty cytrynowy kolor kurkumą.

Mydło miodowe

50 kg. mydła, 10 kg. mąki krochmalowej, 2 kg. roztworu sody, 200 gr. esencji ambrowej, 50 gr. olejku lawendowego, 50 gr. nalewki piżmowej, 20 gr. olejku cynamonowego. Farbuje się na miodowo-żółty kolor karminem.

Mydło ziółkowe

60 kg. mydła, 20 kg. mąki krochmalowej, 1 kg. sody, 500 gr. olejku bergamotowego, 200 gr. olejku cynamonowego chiń­skiego („Cassia”), 100 gr. olejku lawendowego, 100 gr. olej­ku miętowego, 59 gr. olejku rozmarynowego. Farbuje się na niebieski kolor indygokarminem.

Mydło „Millefleurs

60 kg, mydła, 20 gr. olejku bergamotowego, 20 gr. olejku cy­trynowego, S0 gr. olejku „Neroli”, 30 gr. esencji piżmowej. 20 gr. balsamu peruwiańskiego, 20 gr. olejku „Patszuli”, 40 gr. olejku tymiankowego, 20 gr. olejku cynamonowego.

Mydła piżmowe

a)   60 kg. mydła, 100 gr. olejku bergamotowego, 50 gr. olej­ku cytrynowego, 200 gr. nalewki piżmowej.
b)   60 kg. mydła, 50 gr. esencji ambrowej, 50 gr. olejku bergamotowego, 40 gr. olejku cytrynowego, 100 gr. nalewki piżmowej, 40 gr. olejku portugalskiego.

 Mydła różane

a)   60 kg. mydlą, 100 gr. olejku bergamotowego, 20 gr. o-lejku cynamonowego chińskiego („Cassia”), 50 gr, olejku goź­dzikowego , 50 gr. olejku różanego.
b)   60 kg. mydła, 20 gr. olejku „Cassia”, 20 gr. nalewki piż­mowej, 40 gr. olejku goździkowego, 60 gr. olejku geraniowego, 30 gr. olejku santalowego.

Mydło „Patszuli”

60 kg. mydła, 20 gr. esencji ambrowej, 20 gr. esencji piżmowej, 100 gr. olejku „Patschouli”, 40 gr. olejku santalowego, 30 gr. olejku „Vetyver”.

Mydło fiołkowe

60 kg. mydła, 5 kg. miałko sproszkowanego korzenia fiołkowego.

Mydło cynamonowe

60 kg. mydła, 500 gr. olejku cynamonowego chińskiego („Cassia”), 50 gr. olejku muszkatowego, 20 gr. olejku „Patschouli”.