B. WYCIĄGI (EKSTRAKTY) I ESENCJE

Alkoholowe, możliwie skoncentrowane wyciągi pomad lub skoncentrowane roztwory czystych substancji pachnących (olejki eteryczne) w mocnym, 90% spirytusie winnym, nazywają się esencjami lub wyciągami (Extraits); roztwory otrzymane zapomocą traktowania żywic i balsamów nazywają też nalew­kami. Dla wyciągów z pomad stosuje się zimną lub ciepłą ma­cerację (moczenie). Pierwsza wymaga 4—6 tygodni, ostatnie tylko 10—14 dni. Pierwszy sposób daje lepsze rezultaty; w głównych zarysach polega on na tern, że w dużej, 12—14 1. moc­nej szklanej butelce oblewa się 3—4 kg. skrzepłej i następnie drobno pokrajanej pomady 5—6 1. mocnego spirytusu winnego i często skłóca. Poniżej dajemy kilka przepisów do przygoto­wania najczęściej używanych esencji i wyciągów, które natych­miast po przygotowaniu, rozlewa się w dobrze zamykające się szklane butelki z szklanymi korkami i przechowuje w chłod­nych, ciemnych miejscach.

Esencja akacjowa (Extrait d’Acacia)

3 kg. pomady akacjowej na 5 1. alkoholu.

Esencja ambrowa

150 gr. ambry sieka się zapomocą noża zwilżonego spirytusem winnym i moczy kilka tygodni przy około 30°C. z 5 l. alkoholu.

Esencja geraniowa

150 gr. olejku geraniowego na 5 1. alkoholu.

Wyciąg jaśminowy (Extrait de jaśmin)

200 gr. olejku lawendowego w 5 1. Alkoholu

Esencja lawendowa (Extrait de Lavende)

200 gr. olejku lawendowego w 5 l. alkoholu

Esencja piżmowa (Extrait de Musc)

75 gr. piżma na 5 l. alkoholu. Esencja ta ma szczególnie ważne znaczenie, bo utrwali inne bardzo lotne zapachy

Esencja Neroli lub esencja z kwiatu pomarańczo­wego  

(Extrait de Neroli  ou  Extrait de  Fleurs d’Oranges)

a)   3 kg. pomady z kwiatów pomarańczowych na 5 1. Alkoholu.
b)   70 gr. olejku Neroli (Neroli petale) na 5 1. alkoholu.
c)   daje znacznie lepszą esencję.

Extrait de Patschouli

35 gr. olejku „Patschuli” w 5 l. alkoholu.

Esencja rezedowa (Extrait de Mignonette)

2,5—3 kg. pomady rezedowej, 5 l. alkoholu i 15 gr. esencji oluowej.

Esencje różane

1.   Extrait de Rosę triple: 4 kg. pomady różanej na 5 1. alkoholu.
2.    Esprit de Roses triple: 100 gr. olejku różanego na 5 l. alkoholu.

Esencja santalowa (Extrat de Santal)

100 gr, olejku santalowego, 0,5 l. Esprit de Roses triple, 4,5 l. alkoholu.

Esencja styrakowa (Essence de Styrax)

 300 gr. styraku na 5 l. alkoholu.

Esencja tolutańska (Extrait de beaume de Tolu)

500 gr. balsamu tolutańskiego na 5 l. alkoholu.

Extrait de Tonka

0,6 kg. tłuczonych ziaren „Tonka” na 5 1. alkoholu.

Esencja tuberezowa (Extrait de Tubeurese)

4—5 kg. pomady tuberozowej, 5 l. alkoholu i 0,3 l. Essence de Styrax.

Esencja waniljowa (Extrait de Vanilille)

250 gr. pokrajanej wanilji na 5 1. alkoholu.

Esencja fiołkowa (Extrait de Violettes)

3—3,5 kg. pomady fiołkowej, 0,2 l. esencji akacjowej, 5 l. alkoholu. Esencja ta jest bardzo droga, dobre podrobienie daje następujący przepis: 2 l. esencji akacjowej, po 1 l. esencji ró­żanej i tuberozowej, wszystkie przygotowane z pomady, 1 l. esencji z korzenia fiołkowego i 1 gr. olejku gorzko-migdałowego.

Esencja z korzenia fiołkowego

3—3,5 kg. sproszkowanego korzenia fiołkowego na 5 1. Alkoholu.

Extrait de Verocine

Po 0,9 L esencji Neroli i tuberozowej, 1 l. esencji różanej, wszystkie przygotowane z pomady, 20 gr. olejku lemongrasowego, 14 gr. olejku cytrynowego (ze skórek), 250 gr. olejku ze skórek cytryny soczystej i 125 gr. olejku pomarańczowego (ze skórek), 2,2 l. alkoholu.

Extrait Vetyver

70 gr. olejku „Vetyver” na 5 1. alkoholu.

Esencja cedrowa (Extrak de Cedre)

250 gr. olejku z drzewa cedrowego w 5 1. alkoholu.

Esencja cybetowa (Extrait de Civette)

30—40 gr. cybetu i 40 gr. korzenia fiołkowego na 5 l. alkoholu.
Esencja cybetowa jest nadzwyczaj trwała i, ponieważ wła­sność tę oddaje i innym substancjom pachnącym, używa się jej ogólnie do utrwalania, przyczem około 1/16 cz. esencji cybetowej wystarcza dla utrwalenia nawet najbardziej   lotnych perfum.