e) Szminki

1. Bleu vegetal ponur les Veines. 500 gr. doskonałej kredy, 50 gr, błękitu pruskiego (Bleu de Prusse) i 30 gr. gumy arabskiej, wszystko dobrze sproszkowane zamienia się przez dodanie nieco wody do ciasta, któremu nadaje się kształt pałeczek.
2. Szminka do rąk. 0,4 gr. karminu, 30 gr. talku, 70 gr. strąconego węglanu wapnia, który częściowo może być zastąpiony bielą cynkową, 40 gr. nalewki benzoesowej i 500—700 gr. wody destylowanej dają dobrą płynną szminkę.
3. Szminki czerwone. a) Rouge vegetal rose 1 quide. (Płynna). 35 gr. najlepszego roztartego karminu moczy się w 4 litrowej butelce przez kilka dni z 60 gr. Ammonia pura liqida. Potem dodaje się 70 gr. Esprit de Roses triple i 2 l. wody różanej, zostawia wszystko przy częstem skłócaniu na dalsze 8 dni, a nareszcie odstawiamy, aby mógł wypaść osad. Ciecz z nad osadu zlewa się ostrożnie do małych butelek. Szminka służy przeważnie do czerwienienia warg i wywołuje żywy, ognisty inkarnat.
b) Szminka stała (Rouge en Pate). 30 gr. karminu, 600 gr. talku i 500 gr. gumy arabskiej, wszystko dobrze sproszkowane, miesza się przez rozcieranie w miseczce porcelanowej; potem dodaje ostrożnie tyle wody, aż się utworzy ciasto, którem napełniamy małe płytkie słoiczki porcelanowe.
4. Szminka biała francuska (Blanc francais). 2 kg. słoninika proszkuje się subtelnie, szlamuje, suszy i perfumuje 5 gr. ol. cytrynowego i 5 gr. ol. bergamotowego. Szminka ta dobrze trzyma się skóry, jest zupełnie nieszkodliwa i nie zmienia koloru, jest więc najlepszą ze wszystkich szminek.