K. MYDŁA DO GOLENIA

(p. t: Mydła toaletowe str. 228)

Dobrą masę podstawową, używaną do fabrykacji mydeł do golenia, otrzymuje się przez zmydlenie 90 cz. oczyszczonego ło­ju i 10 cz. najlepszego olejni kokosowego z ługiem, składającym się z 90 cz. ługu sodowego i 20 cz., ługu potasowego. Dodanie oleju kokosowego powoduje bardzo obfite pienienie się mydła.
1.   Krem do golenia:
10 kg. mydła, 50 gr. spirytusu winnego, 60 gr. olejku gorzko-migdałowego, 40 gr. olejku bergamotowego, 20 gr. olejku goździkowego, 20 gr. olejku muszkatowego.
Gotowe mydło stapia się z taką ilością wody, aby po ostygnię­ciu tworzyła jeszcze miękkie ciasto, i następnie przepuszcza kilka razy przez maszynę ugniatającą lub tłucze dłuższy czas w kamiennym moździerzu. Przerobienie takie mydła potrzebne jest, aby nadać mydłu ładny wygląd masy perłowej.
2.   Płynne mydła do golenia:
a) 10 kg. białego mydła, 20 kg. spirytusu winnego, 30 kg. wody z kwiecia pomarańczowego.
Mydło roztapia się przy możliwie niskiej temperaturze z czę­ścią wody z kwiecia pomarańczowego, po rozpuszczeniu dodaje resztę wody pomarańczowej i spirytus winny, zostawia ciecz na kilka godzin w przykrytem naczyniu i rozlewa w butelki. Nie­którzy fabrykanci zalecają przefiltrowanie gotowego mydła.
Można uniknąć tej żmudnej pracy, używając do przygotowa­nia mydła bardzo czystych materjałów i zostawiając gotowe mydło przez pewien czas w spokoju.
b) 10 kg. białego mydła, 1 kg. tłustego oleju migdałowego, 1 kg. spirytusu winnego, 5 kg. wody różanej, 100 gr. nalewki ambrowej, 100 gr. nalewki benzoesowej.
Mydło to przygotowuje się w ten sam sposób jak a) i można je zabarwić na słabo różowy kolor niewielką ilością nalewki alkamowej lub koszenilowej.
3.   Proszek do golenia:
500 kg. dobrze rafinowanego łoju i 100 kg. oleju kokosowego zmydla się, gotując z równemi częściami ługu sodowego 25° B. i ługu potasowego 25° B., na klarowny klej i rzadko szlifuje roztworem soli kuchennej. Wydzielone mydło ziarniste rozlewa się w formy i następnie hebluje na cienkie wiórki. Wiórki mydła suszy się ostro i w młynku miele na subtelny proszek. Na 100 kg. tego proszku mydlanego liczy się 15 do 20 kg. mąki kroch­malowej, którą miesza się z odpowiedniemi perfumami, np.: 100 kg. proszku mydlanego, 15 kg, mąki krochmalowej, 70 gr. olejku lawendowego, 40 gr. olejku cytrynowego, 40 gr. olejku tymiankowego.