d) Pielęgnowanie paznogci

(Manicure)

1. Pokost do paznokci. 1 cz. parafiny, 10 cz. chloroformu, 0,1 cz. ol. różanego.
2. Proszek do paznokci. 2 kg. tlenku cynowego, subtelnie roztartego i szlamowanego, rozciera się w miseczce z 20 gr. karminu, 10 gr. ol. bergamotowego i 10 gr. lawendowego.
3. Woda do paznogci. Rozpuszcza się 4 gr. kw. winno- kamiennego. 100 gr. wody destylowanej, oddzielnie mięsza się 4 cz. nalewki myrowej z 8 cz. wody kolońskiej i zlewa obie cie¬cze. Zwilża się nią paznogcie i czyści miękką skórką.
4. Maść cynową. Do 500 cz. tlenku cynowego i po 1 cz. tragantu i gliceryny dodaje się tyle wody różanej i roztworu karminu, ile potrzeba do utworzenia maści.
Przy racjonalnem pięlęgnowaniu paznogci nie powinno się używać szczotek, lecz pilniczków, nożyczek i odpowiedniego mydła, (szczególnie zaleca się mydło z proszkiem marmurowym).