Głównemi częściami składowemi laków są: szelak (dla lepszych gatunków musi być koniecznie bielony) i terpentyna, która stapia się przy możliwie niskiej temperaturze: Jako naczynia do topienia używa się żelaznych garnków emaliowanych w środku. Najpierw wkłada się w nie szelak, roztapia, ciągle mieszając płaską łopatką z twardego drzewa, następnie dodaje terpentynę i po dokładnem zmieszaniu tych substancji, cienkim strumieniem, resztę materjałów. Gdy masa stanie się jednolitą, należy próbkę wylać na blachę i ostudzić, aby się przekonać, czy posiada wymaganą konsystencję. Po dodatnim wyniku próby, rozlewa się masę za pomocą łyżki do słabo nagrzanych i wysmarowanych oliwą form blaszanych; nawpół ostygłe sztabki wyjmuje się z form, układa, w możliwie prostym kierunku na naoliwione płyty blaszane i wsuwa na chwilę do rozgrzanego piecyka, aby ostre kanty sztabek stopiły się na okrągło. Naciska się wówczas dowolny stempel i zostawia, by ostygł.