L. EMULSJE

Emulsje w znaczeniu chemicznem nie są mydłami, ale mogą je zastąpić. Składają się głównie z tłustych olejów, (szczegól­nie z świeżo prasowanego oleju migdałowego), rozrobionych z niewielką ilością mydła 2 gliceryną i roztworem potażu. W emulsjach zawieszony tłuszcz jest w postaci bardzo drobnych kropelek, mają one tę zaletę, że nie zawierają wolnego ługu, dla­tego stanowią nadzwyczaj delikatne środki do mycia.
Emulsje przygotowuje się w następujący sposób, naczynie z wszystkiemi częściami składowemi ustawia się do drugiego naczynia z lodu, ciągle miesza i dolewa olej, (przy wyższej tem­peraturze tłuszcz nie łączy się z pozostałemi substancjami.)
1.  Emulsja gorzko migdałowa:
100 gr. mydła klejowego, 50 gr. syropu, 50 gr. gliceryny, 20 gr. olejku gorzko-migdałowego, 40 gr. olejku bergamotowego, 10 gr. olejku cynamonowego chińskiego („Cassia”), 10 gr. olej­ku goździkowego, 5 gr. olejku muszkatowego, 4 kg. tłustego oleju migdałowego.
2.  Emulsja różana:
100 gr. białego mydlą klejowego, 100 gr. białego syropu, 50 gr. gliceryny, 80 gr. olejku geraniowego, 20 gr. olejku santalowego, 4 kg. tłustego oleju migdałowego. Farbuje się na słabo różowy kolor.
3.    Emulsja jaśminowa:
100 gr. białego mydła klejowego, 50 gr. białego syropu, 50 gr. gliceryny, 50 gr. olejku jaśminowego, 4 kg. tłustego oleju migdałowego.
4.    Emulsja fiołkowa:
100 gr. białego mydła klejowego, 100 gr. białego syropu, 50 gr. gliceryny, 60 gr. olejku fiołkowego (francuskiego), 4 kg. tłustego oleju migdałowego. Farbuje się na słabo fiołkowy kolor.