Octy toaletowe
1. Mailards Vinegar of Toilet. 600 gr. skoncentrowanego octu, 2000 gr. spirytusu winnego, po 40 gr. nalewki benzoesowej i toluowej, po 10 gr. ol. bergamotowego i cytrynowego, 2 gr. ol. neroli, po 1 gr. ol. lawendowego i rozmarynowego,
nalewki piżmowej, 14 gr. ol. ze skórek pomarańczowych.
2. Vinaigre aux Violettes. 200 gr. esencji akacjowej, 100 gr. esencji kwiatu pomarańczowego, 150 gr. esencji z korze-nia fi0łk0weg0,150 gr. Esprit de Roses triple, 1 l. octu winnego.
3. Vinaigre de Toilette. Po 2 gr. ol. bergamotowego i cytrynowego, 8 kr. ol. różanego, 5 kr. ol. z kwiatu pomarańczowego, 5 gr. benzoesu, 1 gr. vanilliny, 15 gr. koncentr. kw. octowego, 250 gr. alkoholu odstawia się na 14 dni poczem filtruje.
4. Vinaigre aromatique. 1 kg. octu mrożonego, 120 gr. kamfory, 20 gr. ol. lawendowego, po 10 gr. ol muszkatowego i rozmarynowego.
Mydła toaletowe
a) Ogólne. Mydło, które ma być użyte do celów perfumeryjnych, nie może zawierać nadmiaru alkalji. Trzeba je więc przed użyciem gruntownie oczyścić; robi się to w następujący sposób: dobre, twarde, jasne, możliwie mało pachnące mydło, kraje się na drobne kawałki i rozpuszcza, często mieszając, w letniej wodzie, dopóki ciecz nie zrobi się gęstą i kleistą. Wówczas dodaje się nasycony, wodny roztwór soli kuchennej, miesza i odstawia, póki na powierzchni, nie wydzieli się mydło w postaci gładkiego kożucha, który należy zebrać, wymyć w zimnej wodzie, i wysuszyć. W ten sposób oczyszczone mydło nadaje się doskonale do wyrobu delikatnych mydeł.
b) Mydło pomeksowo-spirytusowe. 60 — 90 gr. neutralne¬go mydła z tłuszczu roślinnego, lub też tak zwanego mydła migdałowego, skrobie się i rozpuszcza w kąpieli wodnej, z użyciem ochładzacza, w 300 cm3 96 — 97% spirytusu. Potem zwiększa się całą masę do 1000 cm3 również mocnym gorącym spirytusem i dodaje 300 gr. subtelnego, sterylizowanego na sucho proszku pomeksowego w małych ilościach. Soloną masę odstawia się, aby ostygła. Powstały przez mięszanie krem powoli twardnieje i gdy osiągnie żądaną konsystencje nalewa się go dla przechowania w naczynia, dające się hermetycznie zamknąć.
c) Mydło gorzko-migdałowe. 40 kr. ol. kolchino-kokosowego i 10 kg. smalcu, zmydla się przy 280B z 23 kg. 38°B ługu sodowego i 2 kg. 38°B ługu potasowego i perfumuje 400 gr. ol. migdałowego gorzkiego i 100 gr. ol. bergamotowego.
d) Mydła płynne. 1). Dosyć tłuste mydło, które po nalaniu w formę stało 2 dni, kraje się w kawałki, rozdrabia maszynką i rozpuszcza w destylowanej, lub miękkiej wodzie z dodatkiem gliceryny, w stosunku około 400 gr. wody i 150 gr. gliceryny na 1 kg, mydła. W przeciągu 2 dni mydło jest rozpuszczone i dodaje się do niego mąkę ryżową lub otręby migdałowe w stosunku 100 gr. na 1 kg. roztworu mydła. Teraz należy mydło dobrze rozetrzeć, dla osiągnięcia subtelności przepuszcza przez walcarkę, aromatyzuje żądanymi perfumami i napełnianiem tubki. 2). 473,12 cm3 ol. kokosowego, 236,56 cm3 czystego kw. olejowego, 473,17 cm3 spirytusu, 709,68 cm3wody, 23,34 węglanu potasowego i 186, 62 ługu sodowego.
e) Mydło glicerynowo-cold-cream’owe. 30 kg. ol. kokosowego, 20 gr. talku, 8 kg. ol. rycynowego, 2 kg. surowego ol. palmowego nagrzewa się razem do 75°C i dodaje 30 kg. 36° ługu sodowego, 2 kg. gliceryny i ½ kg spermacetu (ostatni na-grzany uprzednio do 75°C). Poczem mydło się przykrywa i zostawia własnemu ogrzaniu, które następuje w około ½ godziny. Otrzymuje się przezroczyste żółte, ścisłe mydło, które się per-() nalewki benzoesowej, 20 gr. ol. z bluszczu europejskiego (kassia) i bergamotowego, 60 gr. tynktury piżmowej, 80 gr. tynktury benzoesowej, 20 gr. ol. z bluszczu europejskiego (Gaultheria procumbeus) i 30 gr. ol. goździkowego.
f) Mydło mleczno-liljowe. Do wyrobu tego mydła uciera się, lub rozgniata, cebulki liijowe (szczególnie Lilium candidum) na miałką masę, poczem wolno dodaje, pilnie mieszając, ługu potasowego lub sodowego o 35°B, aż do wytworzenia się gęstej, pieniącej się cieczy. Próby pokazały, iż ma to miejsce przy 100 cz. wag. masy cebulkowej i 50—60 cz. wag. ługu po 10—15 minutach. Przez dodanie nieco ciepłej żelatyny ciecz ta powoli nabiera ścisłej podobnej do maści konsystencji. Do mydła tego, zanim zostało włożone w formy, można dodać perfum.
g) Mydło roślinne. Mydło przetłuszczone, zmieszane z trocinami, posiada własność usuwania brudnych olejnych, substancji. Zaleca się przeto do mycia rąk i skóry, tym, którzy mają do czynienia z olejem.
h) Mydło piaskowe. Zmydla się 40 kg. ol. kokosowego cejlońskiego z 40 kg. 30°B ługu potasowego a jak tylko mydło zaczyna gęstnieć, dodaje się do tego 40 kg. miałkiego suchego piasku. Dla uperfumowania dodać można naprz. po 30 gr ol. lawendowego, kminkowego i tymiankowego.
i) Miękkie mydło toaletowe. (Krem mydlany). 29 kg. smalcu francuskiego i 2 kg. ol. kolchino-kokosowego nagrzewa się w kąpieli wodnej lub zapomocą pary pośredniej, następnie do tego do daje się, przy 36°R 9 kg 38°B ługu potasowego i 1 ½ kg 38°B ługu sodowego; mieszać należy do zupełnego zmydlenia. Następnie przenosi się mydło do dużego moździerza marmurowego, tłucze w nim i perfumuje 150 gr ol. migdałowego góra-kiego i 20 gr ol. geranjowego lub 100 gr. ol. geranjowego i 50 gr ol. cytrynowego