(Cold Creaam)
1. Krem glicerynowy: 1000 gr. ol. migdałowego, po 70 gr. wosku i spermacetu, 200 gr. gliceryny, po 20 gr. ol. bergamotowego, cytrynowego i geranjowego, po 10 gr. ol. neroli i cynamonowego, 500 gr. wody różanej.
2. Pomadka do warg (Pomadę a la Rose pour les Levres): 1000 gr. ol. migdałowego i po 130 gr. wosku i spermacetu ogrze¬wa się przez 6—8 godzin, często mieszając; 130 gr. rozdrobionego korzenia alkama, a do zlanej z osadu emulsji dodaje 6 gr. ol. santalowego i 10 gr. ol. geranjowego. — Od czasu poznania żelatyny chińskiej, kremy można wyrabiać jeszcze prościej, za-stępując wosk i spermacet, żelatyną chińską, dającą przy ostygnięciu tę samą konsystencję; dla konserwacji w żelatynie rozpuszcza się troszkę kw. salicylowego. Otrzymane tym sposobem kremy, mają wygląd alabastru lub marmuru i nigdy nie jełczeją.
3. Glicerine Cold Cream: 1000 gr. ol. migdałowego, po 130 gr. wosku i spermacetu, 250 gr. gliceryny, 10 gr. ol. różane¬go i 2 gr. cibetu.
4. Favourite Cream: 15,5 gr. sproszkowanego tragantu i 118 cm3 alkoholu kłócić w butelce tak długo, dopóki się nie otrzyma jednostajnej mieszaniny wolnej od kawałków; teraz do¬dać 473 cm3 wody i znów dobrze skłócić: nareszcie dodać 118 cm3 gliceryny, 30 kr. ol. geranjowego, który uprzednio został rozpuszczony w 29,6 cm3 alkoholu i tyleż wody, aby butelka pojemności 1,11 l. była pełna. Całość jeszcze raz dobrze skłócić.
5. Almond Cream, 6. Lilac Cream, 7. Cream of Roses są to perfumowane ol. migdałowym gorzkim, względnie bzowym lub różanym Favourite Cream (patrz powyżej).
8. Oleaginous Face Cream: Po 249 gr. lanoliny i czyste¬go smalcu, 118,28 cm3 gliceryny, 354,84 cm3 wody różanej, o ile potrzebny delikatny tłusty olej, dla osiągnięcia odpowiedniej miękkości masy, 14,8 cm3 ol. geraniowego. Naprzód miesza się lanolinę i smalec, potem dodaje stopniowo mieszaninę gliceryny z wodą różaną, w końcu ol. geranjowy.
9. Krem skórny: a) 15 gr. krochmalu gotuje się z 240 gr. śluzu karragehe’owego, dodaje 7,5 gr. kw. bornego, 120 gr. gliceryny a po ostygnięciu 120 gr. Eau de Cologne lub esencji Ylang-Ylang, lub też esencji bzowej, b) 240 gr. śluzu z siemienia lnianego, 2 gr. kw. bornego, 1,3 kw. salicylowego, 60 gr. gliceryny, po 120 gr. Eau de Cologne i wody różanej.
Śnieg kamforowy
3 gr. Agar — Agar rozmoczyć w 15 gr. wody i przecedzić. Do 100 gr. wody, znajdujących się w miseczce porcelanowej na kąpieli wodnej, dodać 15 gr. kw. stearynowego i 10 gr. sody. Gdy przez nagrzewanie zostanie usunięty kwas węglowy, dodać 15 gr. masła kakaowego, następnie roztwór agaru i wszystko dobrze zmieszać zapomocą mątewki. Miseczkę usunąć z kąpieli, a zawartość ciągle mieszać, dopóki całość nie zrobi się miękką, spieni i przyjmie potrójną objętość użytej cieczy. Przed zupełnem ostygnięciem dodać jeszcze roztwór 5 g. kamfory w 10 g. alkoholu. Zamiast ostatniego, może być użyty inny odpowiedni olejek eteryczny, zamiast masła kakaowego inny tłuszcz i wreszcie zamiast agaru — mech irlandzki lub kazeina.
Mączki i pasty
Składają się one z mączki tkanek roślinnych, zawierających tłuszcze, które z wodą, tworzą emulsję i dlatego wyśmienicie nadają się do mycia twarzy lub delikatnych rąk.
1. Farine d’Amandes (otręby migdałowe). a) 150 gr. sproszkowanego korzenia fiołkowego zmieszać dobrze z 30 gr. ol. cytrynowego, 10 gr. ol. migdałowego gorzkiego; z 5 gr. ol. trawiego i rozcierać z 2 kg. proszku migdałowego (otrąb migdałowych). — b) 100 gr. sproszkowanych słodkich migdałów, 20 gr. sproszkowanych gorzkich migdałów, 120 gr. mączki ryżowej, po 5 gr. sproszkowanego korzenia irysowego i boraksu, 0,03 gr. ol. bergamotowego i 0,1 gr. ol. cytrynowego.
2. Otręby migdałowe z piaskiem. 30 cz. subtelnie zmielonego piasku nasyca się roztworem 4 cz. boraksu w 8 cz. gliceryny i po trochu miesza z 80 cz. otrąb migdałowych, wreszcie perfumuje ol. migdałowym gorzkim.
2. Pate d‘Amandes au Miel (pasta miodowo-migdałowa). Miesza się 30 żółtek z 2 kg. miodu i 2 kg. ol. migdałowego, dodaje 1 kg. obranych i tłuczonych gorzkich migdałów, 30 gr. ol. bergamototowego oraz po 20 gr. ol. cytrynowego i goździkowego.
Środki przeciw szorstkości skóry
1. 2 kg. gliceryny i po 1 l. wody i wody różanej farbuje się blado-różowo koszenilą lub karminem.
2. Teint de Venus. 2 l. roztworu mydła w spirytusie i po 100 gr. węglanu potasu jak również esencji neroli (można ją za¬stąpić innemi esencjami). Roztwór mydła bierze się możliwie nasycony i całą ciecz farbuje koszenilą. Kilka kropli tej cieczy wlewa się do wody do mycia.
3. Woda toaletowa. 1 l. wody różanej, 50 gr. boraksu 5 gr. kamfory. Woda ta działa bardzo orzeźwiająco.
Pudry
1. Puder damski biały. Po 50 gr. subtelnie szlamowanej bieli cynkowej, talku weneckiego i węglanu magnezji, po 20 kr. ol. różanego i irysowego. Wszystko dobrze zmieszać.
2. Puder damski różowy. Do tej 150 gr. powyższego pudru białego dodaje się 0,5 gr. karminu. Obydwa te preparaty są zupełnie nieszkodliwe.
3. Mączka ryżowa (Poudre de Riz). 10 kg. mączki krochmalowej, 1 kg. azotanu bizmutu, 20 gr. ol. cytrynowego i 10 gr. ol. różanego.
4. Puder różany (Poudre a la Rose). 10 kg. mączki krochmalowej, 20 gr. karminu, po 15 gr. ol. różanego i santalowego, 10 gr. ol. vetive.
5. Puder fiołkowy (Poudre a la Violette). Po 5 kg. mączki krochmalowej i korzenia fiołkowego, po 20 gr. ol. bergamotowego i cytrynowego, po 10 gr. ol. goździkowego i ol. neroli.
Mleko roślinne
Nazywamy tak emulsje wodniste, bardzo cenione jako środki do mycia. Ponieważ są nietrwałe, zaleca się dodanie 5—10% na wagę czystej gliceryny lub ½ % na wagę kw. salicylowego. Mleko roślinne wytwarza się z substancji roślinnych i aromatycznych wód, przez staranne rozcieranie. Otrzymany roztwór cedzi się przez cienki jedwabny muślin do naczynia, w którem uprzednio, przy bardzo słabem podgrzewaniu, stopiliśmy mydło z woskiem i spermacetem. Miesza się najdokładniej, studzi i dodaje, ciągle mięszając, olejki eteryczne, i glicerynę lub kw. salicylowy w spirytusie; ostatni można wlewać tylko bardzo cienkim strumieniem, gdyż inaczej część masy łat¬wo może się zważyć. Gotowe mleko odstawia się na kilka dni, aby opadł osad. Podajemy kilka przepisów:
1. Mleko z gorzkich migdałów (Lait d’Amandes ameres). Po 65 gr. gorzkich migdałów, mydła, ol. migdałowego, wosku i spermacetu, 4 1. wody różanej, 1,5 l. alkoholu, po 155 gr. ol. migdałowego gorzkiego, cytrynowego i bergamotowego.
2. Mleko ogórkowe (Lait de Concombre). Po 30 gr. mydła, oliwy, wosku i spermacetu, 500 gr. gorzkich migdałów, 2,25 l. świeżo wyciśniętego soku ogórkowego, 0,5 l. esencji ogórkowej i 1 kg. alkoholu.
3. Mleko kamforowe (Milk of Camphor). W suchej butelce miesza się 20 gr. oleju z siemienia bawełnianego z 10 gr. kw. olejowego i dodaje 5 gr. „Spiritus ammoniatus“, następnie 1 gr. kamfory która się w tej mieszaninie prędko rozpuszcza. Następnie dodaje się 180 gr. wody w porcjach po 5 — 10 gr. i skłóca, aż do otrzymania jednostajnej subtelnej emulsji. Zamiast oleju z siemienia bawełnianego można użyć olej mineralny lub ol. słodki migdałowy, zamiast kamfory — olej eteryczny.
4. Mleko różane (Lait de Roses). Po 65 gr. oliwy, mydła, wosku i spermacetu, 2 kg. słodkich migdałów, 10 gr. ol. różanego, 4 l. wody różanej i 0,5 l. alkoholu.