Przygotowanie proszków
Dla przygotowania galusowych i garbnikowych proszków atramentowych postępuje się w następujący sposób: Jabłka galusowe, które przedtem pleśniały (lub mogą być użyte świeże), wygotowuje się w wodzie. Używa się takich samych ilości jabłek galusowych i wody, jak przy przygotowaniu wyciągu galusowego, lecz wodę dzieli na kilka porcji, aby wyciąg mógł być dokładnym. Klarowne, przefiltrowane wyciągi łączy się razem i wyparowuje ostrożnie w płaskich porcelanowych naczyniach; jak tylko masa osiągnie gęstość syropu zaczyna się mieszać aż do zupełnego wysuszenia zawartości naczynia. Należy przytem utrzymywać możliwie niską temperaturę, aby masa się nie przypaliła.
Zupełnie suchy koperwas żelazny proszkuje się subtelnie i dokładnie miesza z również subtelnie sproszkowaną gumą. Następnie w dużym moździerzu rozciera się starannie proszek wyciągu galusowego lub garbnikowego z koperwasem żelaznym gumą i natychmiast napełnia nim szczelne butelki, ponieważ masa jest wodochłonna. Szczypta tego proszku w wodzie zamienia ją natychmiast w atrament.
Wszystkie proszki atramentowe sprzedawać należy w buteleczkach szczelnie zamkniętych lub w dobrze zaklejonych paczkach, ponieważ większość jest hygroskopijna i przy dostępie powietrza, zamienia się w ciągliwe masy. Atrament otrzymamy z takiej masy nie traci na wartości, lecz wydobycie takiej masy z butelki jest utrudnione.
Dobrym i tanim jest następujące opakowanie proszków: Parafinę roztapia się, nagrzewa ją mniej więcej do temperatury wrzącej wody (100° C.) pudełka oraz ich pokrywki wypłókuje roztopioną parafiną. Papier pudełek staje się odpornym na wilgoć i proszki przechowywane w takich pudełkach, pozostają zawsze zupełnie suchemi.
Proszki atramentowe galusowe
42 cz. sproszkowanych jabłek galusowych, 30 cz. koperwasu żelaznego, 15 cz. gumy, 6 cz. ałunu.
Sproszkowane jabłka galusowe tłucze się miałko jednocześnie z ałunem, miesza z drugiemi subtelnie sproszkowanemi substancjami i pakuje w pudełeczka. Mała ilość tego proszku wrzucona do wody, daje atrament z obfitym osadem, z którego płyn z wierzchu należy zlać. Można otrzymać zupełnie rozpuszczalny proszek, jeżeli jabłka galusowe wyciąga się oddzielnie wodą, wyciąg wyparowuje do suchości a pozostałość miesza z proszkami pozostałych materjałów.
Zamiast dosyć znacznej ilości ałunu, który służy tylko do tego, aby zapobiec pleśnieniu, można użyć kwasu salicylowego lub bornego, w ilości około jednej tysiącznej wagi całej masy.
Proszki atramentowe kampeszowe
500 cz. wyciągu kampeszowego oblewa się taką ilością wody, aby po nagrzaniu otrzymać gęstą ciecz, do której dodaje się 1 cz., rozpuszczonego uprzednio w wodzie, chromianu potasu. Podczas ciągłego mieszania masę się wyparowuje wreszcie zupełnie suszy, proszkuje i w jeszcze ciepłym stanie napełnia w dobrze zamykające się pudełka.
Proszki atramentowe precyzyjne
150 cz. wyciągu z jabłek galusowych, 25 cz. koperwasu żelaznego, 5 cz. koperwasu miedzianego, jak również po 10 cz. ałunu i gumy, suszy się dobrze i dokładnie miesza razem. Proszek ten, wsypany do wody, daje natychmiast wyborny czarny atrament.