Przygotowanie podstawowej masy mydlanej
dla fabrykacji mydeł toaletowych
a) Przez zmydlanie
Do przygotowania masy podstawowej dla mydeł toaletowych, fabrykowanych sposobem zmydlania, używa się zwykle szmalcu w połączeniu z olejem kokosowym, z gatunku: prima-kochinchino-kokosowy. Szmalec musi być zupełnie świeży a oczyszcza go się następującym sposobem: myje się kilka razy zimną wodą, następnie kroi na kawałki wrzuca do płóciennego worka, który zawiesza się w kotle z wodą, nagrzaną do wrzenia. Przeciekanie tłuszczu przyśpiesza się przez lekkie naciskanie worka, który po pewnym czasie można usunąć. Większa część znajdujących się w szmalcu tkanek roślinnych pozostaje w worku. Następnie na każde 100 kg. tłuszczu dodaje się 400—500 gr. soli kuchennej i 100—200 gr. sproszkowanego ałunu, w przeciągu ¼ godziny wodę silnie gotuje, przy ciągłem mieszaniu, a następnie zmniejsza ogień w ten sposób, aby tłuszcz mógł się zebrać na powierzchni. Pianę z powierzchni usuwa się i szmalec, filtruje przez płótno do czystych antałków, w których zastyga. Oczyszczony takim sposobem szmalec można przechowywać przez dłuższy czas bez żadnych zmian, lecz lepiej jaknajszybciej przerobić na mydło.
Mydło wytwarza się przez wspólne zmydlenie szmalcu i oleju kokosowego, tego ostatniego bierze się 5—20% ilości szmalcu. Dodatek oleju kokosowego czyni mydło tańszem i daje możność większego napełniania wodą.
Zmydlanie wykonuje się w zwykły sposób, zwracając szczególną uwagę na to, aby mydło nie zawierało wolnego ługu. W tym celu wysala się mydło kilka razy solą kuchenną lub też mocnym ługiem sodowym.
Oprócz szmalcu i oleju kokosowego, do przygotowania mydla podstawowego używa się także łoju, oleju palmowego i mieszaniny tych tłuszczów; lecz zawsze szczególną uwagę zwracać należy na to, aby do użytku wzięte były dobrze oczyszczone tłuszcze, bez nadmiaru ługu.
b) Przez mieszanie
Sposób ten obecnie najczęściej używamy do przygotowania mydła toaletowego, daje możność wykonania zmydlenia, farbowania i perfumowania mydła w jednej fazie, pozostaje tylko mydło rozdzielić i wycisnąć w odpowiednie formy. Do przygotowania mydła tym sposobem używa się wyłącznie oleju kokosowego, oczywiście oczyszczonego, i zmydla zapomocą mocnego ługu sodowego przez mieszanie przy niskiej temperaturze. Aby gotowe mydło nie zawierało wolnego ługu, trzeba dokładnie oznaczyć stosunek tłuszczu i ługu, w tym celu zawsze dobrze jest wykonać małą próbę przedwstępną, zmydlając małą ilość oleju kokosowego z ściśle odważoną ilością ługu.
Gdy proces zmydlenia zaszedł już tak daleko, że zawartość kotła tworzy jednostajną masę takiej konsystencji, że już trudno jest mieszać, dodaje się barwiki i pachnące substancje i przez długie mieszanie rozrzedza je możliwie równomiernie. Ponieważ mieszanie ręką przedstawia bardzo uciążliwą pracę, zaleca się używanie kotła, zaopatrzonego w mechaniczne mieszadło.
Jeżeli się chce mydło zawarte w kotle farbować lub perfumować na kilka gatunków, to klej mydlany rozlewa się w różne formy, a zawartość każdej formy można farbować i perfumować w dowolny sposób.
Jak już było powiedziane wyżej, mydła kokosowe dają się bardzo silnie szlifować lub napełniać, t. j. znoszą one bardzo znaczny dodatek wody, nie tracąc twardości. W celach przygotowania lepszego mydła toaletowego nie należy jednak stosować zbyt dużego napełniania, gdyż takie mydło szczególniej przy dłuższem leżeniu, wskutek wyparowania dużej części wody, kurczy się i traci swój ładny wygląd.
c) Przez przetapianie
Zwyczajne mydło kraje się na małe kawałki (drutem) i kładzie do kotła, który stoi w drugim napełnionym wrzącą wodą, lub nad parą. Do mydła dodaje się tak długo wodę, aż osiągnie odpowiednią konsystencję; nalewa następnie w formy, w których miesza z barwiącemi i pachnącemi substancjami.
Dość wody zależy od gatunku mydła; twarde mydła łojowe wymagają większej ilości wody, niż inne mydła, które już wskutek fabrykacji zawierają dużo wody. Otrzymane mydło po wystygnięciu powinno być dosyć twarde, lecz łatwo dawać pianę.
Jeżeli mydło jest tak zanieczyszczone, że nie można go bezpośrednio używać, to topi się go z większą ilością wody (50— 60% wagi mydła), wysala i gotowe mydło gotuje na czysto.