C. PRZEPISY RÓŻNYCH PERFUM

Bouquet de Bosphore

1 l. esencji akacjowej, po 0,25 l. esencji jaśminowej i tuberozowej, 1,20 l. esencji cybetowej, 0,25 l. Extrait de Roses triple, 2 gr. olejku gorzko-migdałowego.

Bouquet Esterhazy

0,25 l. esencji ambrowej, po 1 l. esencji Neroli, Tonka, waniljowej, Vetyver i z korzenia fiołkowego, 1 l. Esprit de Roses triple, po 5 gr. olejku goździkowego i santalowego.

Bouquet du Japon

Po 1 l. esencji Neroli i różanej, 0,25 l. Extrait de Patschouli, po 0,5 l. Extrait de Verveine i Vetyver, 0,1 l. esencji cybetowej i 0,01 l. esencji piżmowej.

Bouquet cosmopolite

0,5 l. esencji jaśminowej, 0,25 l. esencji lawendowej, 0,25 l. esencji piżmowej, 0,25 l. Extrait de Patschouli, 0,25 l. esencji santalowej, 0,5 l. esencji tuberozowej, 0,25 l. esencji waniljowej, 1 l. esencji fiołkowej, 0,25 l.  Exprit de Roses triple, 5 gr. olejku cytronellowego, 15 gr. olejku limonowego.

Bouquet d’Amour

2 l. wyciągu z pomady różanej, 2 l. wyciągu z pomady jaśminowej, 2 l. wyciągu z pomady fiołkowej, 0,5 esencji z korzenia fiołkowego, 5 gr. olejku geraniowego.

Bouquet d’Andorre

0,5 l. esencji jaśminowej, 0,5 l. esencji różanej, 0,5 l. esen­cji tuberozowej, 0,5 l. esencji fiołkowej, 0,5 l. esencji z korze­nia fiołkowego, 5 gr. olejku geraniowego.

Bouquet de’Alhambra

0,5 l. esencji akacjowej, 0,5 l. esencji Neroli, 1 l. esencji różano-geraniowej, 2 l. esencji tuberozowej, 0,5 l. esencji cybetowej.

Bouquet de Chypre

1 l. esencji ambrowej, 1 l. esencji piżmowej, 1 l. esencji Tonka, 1 l. esencji waniljowej, 1 l. esencji z korzenia fiołkowego, 2 l. Extrait de Roses triple.

Bouquet de Fleurs

150 gr. esencji benzoesowej, 1,5 l. esencji różanej, 1,5 l. esen­cji tuberozowej, 1,5 l. esencji fiołkowej, 65 gr. olejku bergamotowego, 50 gr. olejku cytrynowego, 50 gr. olejku pmarańczowego.

Bouquet de la cour

60 gr. esencji ambrowej, 1 l. esencji jaśminowej, 60 gr. esen­cji piżmowej, 1 l. esencji różanej, 1 l. esencji fiołkowej, 1 l. Extrait de Roses triple, 3 gr. olejku bergamotowego, 3 gr. olej­ku cytrynowego, 3 gr. olejku Neroli.

Bouquet des Chasseurs

0,6 l. esencji akacjowej, 0,6 l. esencji piżmowej, 1,2 l. esencji Neroli, 1,2 l. esencji „Tonka”, 0,6 l. esencji z korzenia fiołko­wego, 15 gr. olejku cytrynowego, 2,5 l. Esprit de Roses triple.

Bouquet des delices

0,5 l. esencji ambrowej, 1 l. esencji różanej, 1 l. esencji tuberoazowej, 1 l. esencji fiołkowej, 0,5 esencji z korzenia fiołkowego, 15 gr. olejku bergamotowego, 30 gr. olejku cytrynowego.

Bouquet George IV

2 l. esencji jaśminowej, 1,5 esencji z korzenia fiołkowego, 150 gr. olejku bergamotowego, 30 gr. olejku cytrynowego, 120 gr. esencji piżmowej, 250 gr. esencji waniljowej, 180 gr. esencji różanej, 2 l. rektyfikowanego spirytusu, 30 gr. gliceryny.

Perfumy balowe

a)   4,5 l. spirytusu winnego 90%, 49,5 gr. rektyfikowanego olejku bergamotowego „Reggio”, 49,5 gr. rektyfikowanego olej­ku cytrynowego, kalabryjskiego, 6 gr. olejku lawendowego francuskiego, 6 gr. olejku goździkowego, podwójnie rektyfiko­wanego, 6 gr. olejku Neroli, 6 gr. olejku rozmarynowego, fran­cuskiego, 6 gr. olejku cynamonowego Ceylońskiego, wyborowe­go, 6 gr. olejku z drzewa cedrowego ,,Virginja”, 18 kropli olejku różanego, 15 kropli olejku „Kardamom”, rektyfikowanego, 15 kropli nalewki waniljowej.
Olejki eteryczne rozpuszcza się w alkoholu, zostawia 40 — 45 dni w ciepłem miejscu, codziennie kilka razy silnie skłóca, filtruje i rozlewa gotowe perfumy w sprzedażne buteleczki.
b)   Po 50 gr. wyciągu jaśminowego, rezedowego i fiołkowego, 30 gr. korzenia irysowego, po 0,5 gr. styraku (ciekłego) i ambry, 5 gr. olejku ze skórek Curacao moczy się przez 8 — 14 dni i filtruje.

A la mode

1 l. esencji akacjowej, 1 l. esencji jaśminowej, 1 l. esencji Neroli, 1 l. esencji tuberozowej, 0,5 l. esencji cybetowej, 5 gr. olejku gorzko-migdałowego, 4 gr. olejku muszkatowego.

Eau de Cologne

a)   24 1. rektyfikowanego spirytusu winnego, 90 gr. olejku Neroli petale”, 30 gr. olejku „Neroli biga rade” 60 gr. olejku rozmarynowego, 150 gr. olejku pomarańczowego (ze skórek), 150 gr. olejku cytrynowego, 60 gr. olejku bergamotowego.
b)   24  l. rektyfikowanego spirytusu winnego 60 gr. olejku „Petit grain”, 15 gr. olejku „Neroli petale”, 60 gr. olejku rozmarynowego, 120 gr. olejku pomarańczowego, 120 gr. olejku cy­trynowego, 120 gr. olejku bergamotowego.
c)    578 cm.3 rektyfikowanego spirytusu winnego, 8 gr. olejku bergamotowego, 4 gr, olejku cytrynowego, 20 kropli olejku Neroli, 6 kropli olejku „Origanum,  20 kropli olejku rozma­rynowego, 30 gr. esencji Neroli.

Eau Japonaise (Woda japońska)

Po 1 l. esencji cedrowej, Patschouli, santalowej i Verbena, 0,5 l. Extrait de Vetyver, 1 l. Esprit de Roses triple.

Eau de Lavande

a)   125 cz. najlepszego ceylońskiego cynamonu, 250 cz. goź­dzików, 500 cz. najlepszego korzenia fiołkowego, 500 cz. nasie­nia piżmowego, 125 cz. skórek pomarańczowych, 125 cz. nasie­nia kolendrowego, 1—1,5 cz. piżma moczy się najmniej 8 dni z 23,5 l. czystego spirytusu, na zimno, często skłócając, następ­nie filtruje i do filtratu dodaje: 120 cz. balsamu peruwiańskie­go, 375 cz. najlepszego olejku lawendowego, 250 cz. olejku bergamotowego, 1,5 cz. piżma, 45 cz. potrójnej wody z kwiecia po­marańczowego, 45 cz. wody różanej. Odstawia się na 3 miesiące 1 filtruje.
b)   Na 5 l. najlepszego spirytusu 250 gr. ol. bergamotowego, 125 gr. olejku cytrynowego, 125 gr. balsamu peruwiańskiego, 63 gr. olejku lawendowego, 63 gr. olejku goździkowego.

 Eau de Lavande double

Po 0,1 l. esencji piżmowej, waniljowej i cybetowej, 45 gr. olejku bergamotowego, 20 gr. olejku cytrynowego, 100 gr. olej­ku lawendowego, 1 l. Eau de Roses triple, 10 l. alkoholu.

Eau de Mille Fleurs

Po 0,5 l. esencji akacjowej, cedrowej, jaśminowej, „Neroli”, „Patschouli”, waniljowej i „Vetyver”, po 0,2 l. esencji piżmowej i cybetowej,   po 15 gr. olejku cytrynowego i pomarańczowego (ze skórek), po 25 gr. olejku geraniowego i lawendowego.

Eau de Portugal

10 gr. olejku różanego, po 50 gr. olejku cytrynowego i bergarmotowego, 100 gr. olejku portugalskiego, 3 l. najlepszego spirytusu.

Eau des Princesse

15 cz. magnezji, 15 cz. talku, 5 nalewki benzoesowej 5 cz. wody kolońskiej, 300 cz. wody różanej

Extrait d’Ambre

a)   3 l. esencji ambrowej, 0,75 l. esencji piżmowej, 25 gr. olejku różanego, 0,4 l. esencji waniljowej, 1,5 l. alkoholu.
b)   21. Esprit de Roses triple, 4 l. esencji ambrowej, 1 l. esencji piżmowej, 0,5 l. esencji waniljowej.

Extrait de Bouquet

6 ¾ kg. spirytusu winnego 90%, 750 gr. miałko sproszkowa­nego korzenia fiołkowego, 125 gr. miałko sproszkowanego korzenia „Vetyver”, 662/3 gr. rektyfikowanego olejku bergamotowego „Reggio”, 331/3  gr. olejku geraniowego, francuskiego 662/3 gr. olejku „Neroli”, 331/3 gr. olejku różanego, 250 gr. na­lewki piżmowej, 265 gr. wyciągu jaśminowego, 250 gr. wyciągu konwaljowego, 250 gr. wyciągu narcyzowego, 250 gr. wyciągu rezedowego, 125 gr. wyciągu fiołkowego, 250 gr. nalewki pachnącej.
Tę ostatnią nalewkę przygotowuje się w następujący sposób: 10 gr. drzewa sandałowego, 10 gr. cybetu, 10 gr. francuskiego olejku irysowego, 50 gr. piżma, 10 gr. spirytusu winnego 95%, do którego dodaje 200 gr. wyciągu fiołkowego.

Extrait de Lilac (Bez)

1 gr. olejku gorzko-migdałowego, 2 l. esencji „Neroli”, 3 l. esencji tuberozowej i 60—100 gr. wyciągu cybetowego.
Wymienione najpierw substancje, są bardzo lotne; zależnie od tego, czy się chce zrobić perfumy więcej trwałemi, dodaje się mniej lub więcej wyciągu cybetowego.

Extrait de Heliotrope

2 l. esencji różanej i 600 gr. esencji „Neroli”, obie przygotowane z pomady, 200 gr. esencji ambrowej, 3 l. esencji waniljowej, 5 gr. olejku gorzko-migdałowego. Perfumy te nadają się szczególnie do perfumowania bielizny w szafach.

Extrait de Paris

4,5 l. spirytusu winnego 90%, 46,5 gr. rektyfikowanego olej­ku cytrynowego „Calabria”, 4,5 gr. francuskiego olejku lawendowego, 3 gr. rektyfikowanego, francuskiego olejku rozmary­nowego, 4,5 gr. olejku „Neroli”, 1,5 gr. olejku „Petitgrain”, 37,5 gr. rektyfikowanego olejku bergamotowego „Reggio”.

Uniwersalna woda toaletowa
(Eau universelle de Toilette)

360 gr. rektyfikowanego olejku bergamotowego „Reggio”, 360 gr. olejku pomarańczowego, 360 gr. rektyfikowanego olejku cytrynowego, 360 gr. olejku portugalskiego, 30 gr. francuskiego olejku lawendowego, 75 gr. francuskiego olejku „Neroli”, 75 gr. francuskiego olejku rozmarynowego, 3 ¾ gr. białego olejku ty­miankowego miesza się z 18 l. spirytusu winnego 90%, po 10— 12 dniach filtruje i miesza z dowolną ilością wody z kwiecia pomarańczowego.
Wodę tą przegotowuje się w dobrym gatunku jak następuje: 8 gr. palonej magnezji rozciera się z 6 kroplami olejku „Neroli” i miesza dokładnie z 1,5 kg. wody destylowanej, często skłóca, daje osadzić, filtruje, lub, wrazie, gdy się chce otrzymać delikatniejszą wodę, destyluje.

Extrait Vegetal

2 cz. esencji waniliowej (1 cz. wanilji, 80 cz. alkoholu), po 1 cz. wyciągu „Neroli”, jaśminowego, różanego i tuberozowego, 16 cz. alkoholu, 20 cz. wody różanej,

Extrait de la reine

5 l. spirytusu winnego, 50 gr. rektyfikowanego olejku cytry­nowego, 5 gr. najlepszego francuskiego olejku lawendowego, 3,5 gr. olejku rozmarynowego, 5 gr. olejku „Neroli petale”, 1,75 gr. olejku „Petit grain”, 38 gr. rektyfikowanego olejku bergamotowego „Reggio”.

Wody kolońskie (Eau de Cologne)

Prawdziwie dobrą, pierwszorzędną wodę kolońską można przygotować tylko zapomocą prawdziwego spirytusu winnego. Dla gorszych gatunków można używać spirytus zwykły. Najdelikatniejszą, o bardzo orzeźwiającym zapachu wodę kolońską otrzymuje się w ten sposób, że olejki eteryczne, za wyjątkiem olejków rozmarynowego i „Neroli”, rozpuszcza się w spirytusie, oddestylowuje i do otrzymanego destylatu dodaje inne olejki.
1.   Eau de Cologne superieure: 70 gr. olejku bergamotwego, 170 gr. olejku cytrynowego, 100 gr. olejku „Neroli petale”, 35 gr. olejku „Neroli bigarade”, 70 gr. olejku rozmaryno­wego, 30 l. alkoholu.
2.   8 gr. olejku bergamotowego, 4 gr. olejku cytrynowego, 20 kropli olejku „Neroli biga rade”, 6 kropli olejku „Origanum”, 20 kropli olejku rozmarynowego, 30 gr. wody z kwiecia pomarańczowego, 380 cm3. rektyfikowanego spirytusu winnego.
3.   130 gr. olejku bergamotowego, 130 gr. olejku cytrynowe­go, 20 gr. olejku „Neroli-petale”, 130 gr. olejku pomarańczowego (ze skórek), 70 gr. olejku „Petigrain”, 70 gr. olejku rozmaryno­wego, 30 l. alkoholu.
4.   Z gr. olejku bergamotowego, 3,5 gr. olejku cytrynowego, 20 kropli olejku „Neroli”, 6 kropli olejku „Origanum”, 20 kropli olejku rozmarynowego, 0,5 l. najlepszego spirytusu winnego, 30 gr. wody z kwiecia pomarańczowego.
5.   50 gr. olejku bergamotowego, 100 gr. olejku cytrynowego/ 10 gr. olejku lawendowego, 15 gr. olejku „Neroli”, 5 gr. rozmarynowego, 30 1. alkoholu.
6.   60 gr. olejku bergamotowego, 30 gr. olejku cytrynowego, 15 gr. olejku lawendowego, 8 gr. olejku melisowego, 8 gr. olej­ku „Neroli”, 30 l. alkoholu.
7.   100 gr. olejku bergamotowego, 15 gr. olejku cytrynowego, 8 gr. olejku lawendowego, 15 gr. olejku melisowego, 8 gr. olej­ku „Neroli”, 30 l. alkoholu.
8.   200 gr. olejku bergamotowego, 100 gr. olejku cytrynowe­go, 100 gr. olejku lawendowego, 30 l. alkoholu.
9.   500 gr. olejku bergamotowego, 500 gr. olejku cytrynowe­go, 160 gr. olejku lawendowego, 20 gr. olejku „Neroli”, 40 gr. olejku rozmarynowego, 30 l. alkoholu.
10.    65 gr. olejku bergamotowego, 15 gr. olejku kajaputowego, 130 gr. olejku cytrynowego, 160 gr. olejku lawendowego, 65 gr. olejku „Neroli”, 130 gr. olejku portugalskiego, 15 gr.
olejku „Petitgrain”, 1l. wody z kwiecia pomarańczowego, 30 l. alkoholu.

Jockey-CIub

1.(Przepis angielski). 0,5 l. esencji akacjowej, 0,36 l. esencji ambrowej, 0,75 l. esencji różanej, 0,35 l. esencji tuberozowej i 1,5 l. esencji z korzenia fiołkowego, 0,75 l. Esprit de Roses triple, 20 gr. olejku bergamotowego.
2. (Przepis francuski).   4 l.   wyciągu   z   pomady   różanej, 2 l. wyciągu z pomady tuberozowej, 2 l. wyciągu akacjowego, 2 l. wyciągu jaśminowego, 760 gr. esencji tybetowej.
3.   600 gr. wyciągu różanego, 390 gr. wyciągu „Cassia”, 390 gr. wyciągu jaśminowego, 600 gr. wyciągu fiołkowego, 600 gr. wyciągu z korzenia fiołkowego, 480 gr. wyciągu tuberozowego, 120 gr. wyciągu cybetowego, 60 gr. wyciągu piżmo­wego, 30 gr. olejku bergamotowego, 45 kropli olejku bergamoto­wego, 45 kropli olejku różanego.
4.   300 gr. nalewki muszkatowej,   300   gr.   nalewki   benzoesowej, 800 gr. nalewki waniljowej, 30 gr. olejku „Gaultheria”, 80 gr. balsamu peruwiańskiego, 30 gr. olejku „Neroli”, 125 gr. olejku róźano-geraniowego, 2,5 gr. olejku różanego, 15 gr. olejku gorzko-migdałowego, 125 gr. olejku goździkowego, 125 gr. olejku lawendowego, 60 gr. olejku pomarańczowego, 80 gr. olejku irysowego.

Fleurs des champs

100 gr. esencji akacjowej, 100 gr. esencji jaśminowej, 100 gr. esencji piżmowej, 1,5 l.   esencji „Tonka”, 200 gr. esencji z korzenia fiołkowego, 45 gr. olejku geraniowego, 45 gr. olejku „Neroli”, 25 gr. olejku różanego, 8 l. alkoholu.

Fleurs do Montpellier

0,3 esencji ambrowej, 0,3 esencji piżmowej, 1,5 l. esencji różanej, 1,5 l. esencji tuberozowej, 1,5 l. Esprit de Roses triple, 50 gr. olejku bergamotowego, 8 gr. olejku goździkowego.

Flowers of Erin

30 gr. esencji waniljowej, 80 kropli olejku różanego, 425 gr. rektyfikowanego spirytusu, 125 gr. wyciągu fiołkowego, 30 gr. wyciągu jaśminowego, 25 gr. wyciągu „Patschouli”.

Forget me not

375 gr. Extrait Jasmin triple, 250 gr. Extrait Rose double, 125 gr. Extrait Violette double, 3 gr. olejku różanego, 1 gr. olej­ku cedrowego, 1 gr. olejku bergamotowego, 100 gr. Extrait Cassia double, 100 gr. Extrait Violette triple, 5 gr. nalewki piż­mowej

Extrait Heliotrope triple

850   gr.   spirytusu   winnego, 50 gr. wyciągu   jaśminowego (potrójnego), 100 gr. wyciągu tuberozowego (podwójnego), 10 gr. heliotropiny, 2 gr. kumaryny, 6 gr. nalewki ambrowej.

Lily of the Valley Essence

a)   30 gr. wyciągu jaśminowego, 30 gr. wyciągu „Neroli”, 50 gr. wyciągu akacjowego, 100 gr. wyciągu tuberozowego, 1 kropla olejku gorzko-migdałowego, 125 gr. wody kolońskiej.
b)   300 gr. wyciągu tuberozowego, 30 gr. wyciągu jaśmino­wego, 50 gr. wyciągu „Neroli”, 100 gr. wyciągu waniljowego, 150 gr. wyciągu „Cassia”, 150 gr. wyciągu różanego, 3 krople olejku gorzko-migdałowego.

Esencja liljowa

2 l. wyciągu tuberozowego, 250 gr. wyciągu jaśminowego, 500 gr. wyciągu „Neroli”, 750 gr. wyciągu waniljowego, 1l. wy­ciągu akacjowego, 1l. wyciągu różanego, 2,5 gr. olejku gorzko-migdałowego.

Konwalja

a)   100 gr. wyciągu jaśminowego, 15 gr. wyciągu Ylang — Ylang, 5 gr. tłuczonego nasienia „Kardamomen” i 10 kropli olej­ku irysowego, moczy się w przeciągu 8 dni i filtruje. Nasienie „kardamomen” należy ściśle zważyć, jeżeli góruje jego zapach, to dodaje się odpowiednią ilość wyciągu jaśminowego, aby otrzymać dobry zapach.
b)   10 gr. olejku gorzko-migdałowego, 200 gr. esencji ja­śminowej, 200 gr. esencji „Neroli”, 400 gr. esencji akacjowej, 800 gr. esencji tuberozowej, 800 gr. alkoholu.

New mown Hay   (świeże siano).

a)   5 gr. pokrajanych ziaren „Tonka”, 10 gr. korzenia iry­sowego, 0,5 gr. wanilliny, 30 kropli olejku bergamotowego, po 2 krople olejku „Neroli” różanego i lawendowego, 1 kropla olejku goździkowego, 0,2 gr. ziela „Patschouli”, 0,5 gr. sublimowanego kwasu benzoesowego, 2 gr. pokrzywy,   207 gr. rektyfi­kowanego spirytusu moczy się w przeciągu 14 dni, poczem filtruje.
b)   48 gr. Esprit de Roses triple, 60 gr. esencji geraniowej, 60 gr. esencji jaśminowej, 60 gr. esencji „Neroli”, 90 gr. esencji różanej, 60 gr. esencji fiołkowej, 90 gr. esencji „Tonka”, 30 gr. esencji waniljowej, 15 gr. esencji cybetowej, 3 gr. esen­cji piżmowej.

Rezeda
(Wyciąg rezedowy sztuczny, zupełnie podobny do prawdziwego).

2 gr. pokrajanych ziaren „Tonka”, 1 gr. płynnego styraku, 50 gr. korzenia irysowego, po 10 kropel olejku „Neroli” i różanego, 2 krople olejku gorzko-migdałowego i 20 kropli olejku bergamotowego, 1 gr. ambry, 0,5 gr. piżma, 2 gr. pokrzywy i 250 rektyfikowanego spirytusu moczy się razem w przeciągu 8—14 dni i filtruje.

Róża

Perfumy różane przygotowuje się w tak doskonały sposób, że można otrzymać nawet zapachy specjalnych gatunków róż. Najlepsze perfumy różane otrzymują się zapomocą esencji i po-; mady różanej, rozmaite olejki różane dają mniej wartościowe produkty.
1.   Centyfolja (w najlepszym gatunku). 1 l. Extrait de Ro­ses triple, 4 kg. pomady różanej, 5 l. alkoholu. Lub (mniej do­bry) : 100 gr. olejku różanego 5 l. alkoholu.
2.   Eglantine (Róża dzika): Po 1,3 l. esencji akacjowej i „Neroli”, 2,5 l. esencji różanej, wszystkie przygotowane z po­mady, 1,3 l. Esprit de Roses triple, po 8 gr. olejku lemongrasowego i „Neroli”.
3.   Biała róża: 4 gr. Extraite de Roses triple, 4 gr. Esprit de Roses triple, 4 gr. esencji fiołkowej, 2 gr. wyciągu jaśminowego, 1 gr. wyciągu „Patschouli”. Lub 15 kropli olejku róża­nego, 0,2 gr. ziela „Patschouli”, 0,02 gr. piżma, 200 gr. spirytu­su.
4. Róża herbaciana: Po 1 l. esencji różanej i geraniowej, 0,25 l. esencji „Neroli”, wszystkie przygotowane z pomady, 1 l. Esprit de Roses triple, po 0,25 l. esencji santalowej i esencji z korzenia fiołkowego.

Violettes du Printemps

10 gr. „Jonon”, 0,01 l. nalewki   piżmowej, 2—4 l. alkoholu.

W intergreen

Po 1 l. esencji akacjowej i esencji „Neroli”, 2 l. esencji różanej, po 5,5 l. esencji ambrowej, lawendowej, waniljowej i „Vetyver”.

Yacht — Club

0,2  esencji akacjowej, 1 l. esencji jaśminowej, 2 l. esencji „Neroli”, 2 l. esencji santalowej, 0,5 l. esencji waniljowej, 1 l. Extrait de Roses triple, 40 gr. kwasu benzoesowego (sublimowanego).

Ylang — Ylang

4 l. wody kolońskiej, 1 l. Extrait de Roses triple, 100 gr. esencji waniljowej, 5 gr. olejku „Neroli”, 20 gr. olejku Ylang — Ylang, 400 gr. esencji toluoej.