Alkoholowe, możliwie skoncentrowane wyciągi pomad lub skoncentrowane roztwory czystych substancji pachnących (olejki eteryczne) w mocnym, 90% spirytusie winnym, nazywają się esencjami lub wyciągami (Extraits); roztwory otrzymane zapomocą traktowania żywic i balsamów nazywają też nalewkami. Dla wyciągów z pomad stosuje się zimną lub ciepłą macerację (moczenie). Pierwsza wymaga 4—6 tygodni, ostatnie tylko 10—14 dni. Pierwszy sposób daje lepsze rezultaty; w głównych zarysach polega on na tern, że w dużej, 12—14 1. mocnej szklanej butelce oblewa się 3—4 kg. skrzepłej i następnie drobno pokrajanej pomady 5—6 1. mocnego spirytusu winnego i często skłóca. Poniżej dajemy kilka przepisów do przygotowania najczęściej używanych esencji i wyciągów, które natychmiast po przygotowaniu, rozlewa się w dobrze zamykające się szklane butelki z szklanymi korkami i przechowuje w chłodnych, ciemnych miejscach.
Esencja akacjowa (Extrait d’Acacia)
3 kg. pomady akacjowej na 5 1. alkoholu.
Esencja ambrowa
150 gr. ambry sieka się zapomocą noża zwilżonego spirytusem winnym i moczy kilka tygodni przy około 30°C. z 5 l. alkoholu.
Esencja geraniowa
150 gr. olejku geraniowego na 5 1. alkoholu.
Wyciąg jaśminowy (Extrait de jaśmin)
200 gr. olejku lawendowego w 5 1. Alkoholu
Esencja lawendowa (Extrait de Lavende)
200 gr. olejku lawendowego w 5 l. alkoholu
Esencja piżmowa (Extrait de Musc)
75 gr. piżma na 5 l. alkoholu. Esencja ta ma szczególnie ważne znaczenie, bo utrwali inne bardzo lotne zapachy
Esencja Neroli lub esencja z kwiatu pomarańczowego
(Extrait de Neroli ou Extrait de Fleurs d’Oranges)
a) 3 kg. pomady z kwiatów pomarańczowych na 5 1. Alkoholu.
b) 70 gr. olejku Neroli (Neroli petale) na 5 1. alkoholu.
c) daje znacznie lepszą esencję.
Extrait de Patschouli
35 gr. olejku „Patschuli” w 5 l. alkoholu.
Esencja rezedowa (Extrait de Mignonette)
2,5—3 kg. pomady rezedowej, 5 l. alkoholu i 15 gr. esencji oluowej.
Esencje różane
1. Extrait de Rosę triple: 4 kg. pomady różanej na 5 1. alkoholu.
2. Esprit de Roses triple: 100 gr. olejku różanego na 5 l. alkoholu.
Esencja santalowa (Extrat de Santal)
100 gr, olejku santalowego, 0,5 l. Esprit de Roses triple, 4,5 l. alkoholu.
Esencja styrakowa (Essence de Styrax)
300 gr. styraku na 5 l. alkoholu.
Esencja tolutańska (Extrait de beaume de Tolu)
500 gr. balsamu tolutańskiego na 5 l. alkoholu.
Extrait de Tonka
0,6 kg. tłuczonych ziaren „Tonka” na 5 1. alkoholu.
Esencja tuberezowa (Extrait de Tubeurese)
4—5 kg. pomady tuberozowej, 5 l. alkoholu i 0,3 l. Essence de Styrax.
Esencja waniljowa (Extrait de Vanilille)
250 gr. pokrajanej wanilji na 5 1. alkoholu.
Esencja fiołkowa (Extrait de Violettes)
3—3,5 kg. pomady fiołkowej, 0,2 l. esencji akacjowej, 5 l. alkoholu. Esencja ta jest bardzo droga, dobre podrobienie daje następujący przepis: 2 l. esencji akacjowej, po 1 l. esencji różanej i tuberozowej, wszystkie przygotowane z pomady, 1 l. esencji z korzenia fiołkowego i 1 gr. olejku gorzko-migdałowego.
Esencja z korzenia fiołkowego
3—3,5 kg. sproszkowanego korzenia fiołkowego na 5 1. Alkoholu.
Extrait de Verocine
Po 0,9 L esencji Neroli i tuberozowej, 1 l. esencji różanej, wszystkie przygotowane z pomady, 20 gr. olejku lemongrasowego, 14 gr. olejku cytrynowego (ze skórek), 250 gr. olejku ze skórek cytryny soczystej i 125 gr. olejku pomarańczowego (ze skórek), 2,2 l. alkoholu.
Extrait Vetyver
70 gr. olejku „Vetyver” na 5 1. alkoholu.
Esencja cedrowa (Extrak de Cedre)
250 gr. olejku z drzewa cedrowego w 5 1. alkoholu.
Esencja cybetowa (Extrait de Civette)
30—40 gr. cybetu i 40 gr. korzenia fiołkowego na 5 l. alkoholu.
Esencja cybetowa jest nadzwyczaj trwała i, ponieważ własność tę oddaje i innym substancjom pachnącym, używa się jej ogólnie do utrwalania, przyczem około 1/16 cz. esencji cybetowej wystarcza dla utrwalenia nawet najbardziej lotnych perfum.